dilluns, 13 de febrer del 2012

Mà estesa? Una altra oportunitat perduda!


Divendres, dia 3 de febrer, en el marc de la festa de la Candelera de Calafell es va realitzar, a l’Hostal l’Antiga, la PRESENTACIÓ DE LA RESTAURACIÓ DEL DOCUMENT MÉS ANTIC DEL FONS MUNICIPAL, CAPBREU DE 1.565, segons resta al folletó de la Festa major de la Candelera de Calafell.

Els capbreus són documents realitzats antigament per notaris, en forma de llibre, i on s’anotaven la totalitat de béns que tenien els vassalls, amb l’objectiu d’establir els impostos que havien de pagar al seu senyor.

El capbreu de Calafell, que data de 1565 i fou trobat a la dècada dels anys 80, presentava actualment un estat de conservació bastant malmès, per la qual cosa la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Calafell va procedir a fer-ne la restauració i nova enquadernació. El document està format per tres quaderns de paper cosits cadascun amb fil de cànem i relligats entre ells i les cobertes de pergamí amb fil de cotó. 

Aquest document té un interès històric força rellevant, ja que és un inventari que va fer Bernat Pelegrí, senyor del Castell de Calafell, de totes les propietats que tenien en aquella època els pagesos del municipi. En aquest sentit, tots els habitants de Calafell que tenien propietats van anar passant pel castell entre el 16 i el 19 d’agost de 1565 per donar compte d’elles, de com les havien adquirit i a què les destinaven (camps de cereals, vinya, oliveres, horts ...).

Es tracta, doncs, d’un document força valuós, que aporta dades sobre la societat i l’economia de l’època, així com també de les relacions entre els habitants del poble i el seu senyor.

A la presentació del llibre es va convidar a la Sra. Nati Castijón, directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès; la Sra. Montserrat Boada, restauradora del Capbreu; Sr. Antoni Albacete, arxiver municipal i el Sr. Josep Pou, arqueòleg municipal.

A títol de resum vull explicar que l’Ajuntament de Calafell, en l’anterior legislatura 2007- 2011, va fer una aposta ferma per la conservació, ordenació i classificació de l’arxiu municipal que estava en una situació deplorable d’absolut abandonament.

L’any 2008 es va procedir a signar un conveni amb l’Arxiu Comarcal de Baix Penedès, per cedir en qualitat de custòdia l’arxiu històric de Calafell, que es guardava perfectament documentat i arxivat a la Biblioteca Ventura Gasol. Són moltes les persones que van col.laborar en aquesta tasca i que ens va permetre signar el conveni amb rapidesa.

Segons la Memòria del Servei d’Arxiu Municipal i de Gestió Documental de Calafell 2009 – 2010 i que consta de diferent apartats, s’especifica:

- Presentació de la memòria: “ El Servei d’arxiu Municipal va iniciar el seu funcionament a primers de juliol de l’any 2009 amb la creació de la plaça d’arxiver municipal en la plantilla de l’Ajuntament”
- Organització del Fons Municipal de Calafell: El tractament del Fons Municipal de Calafell s’inicia amb la redacció de “l’Informe d’auditoria de l’Arxiu Municipal de Calafell i proposta d’actuació”
- Classificació: “Al llarg del novembre del 2009 s’inicia la fase de les entrevistes amb els responsables de les diverses unitats productores per tal de dissenyar el Quadre de Classificació de la documentació del Fons documental de l’Ajuntament…”

El document recull totes les actuacions que l’arxiver municipal va realitzar en les diferents dependències municipals per avaluar la documentació generada a cada àrea, la seva organització, registre digitalitzat, ubicació, creació de les fitxes corresponents per realitzar la destrucció del material que susceptible de destrucció.

En relació al motiu d’aquesta entrada: el Capbreu, segons va explicar la pròpia restauradora, Sra. Montserrat Boada, va ser l’Arxiu Comarcal qui va fer la proposta a la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Calafell, de la necessitat i urgència de realitzar la restauració del Capbreu. Proposta que d’inmediat va ser contestada positivament per part de l’Ajuntament, i que ella va agraïr públicament. La proposta es va realitzar a principis d’octubre del 2009 i a finals de desembre la restauració havia finalitzat amb el resultat que els assistents a l’acte de presentació van poder observar de ben aprop.

Vull donar les gràcies a Nati Castijón i Montserrat Boada per fer una descripció cronològica del que va ser el procés de restauració i del reconeixement que van fer vers l’Ajuntament que va portar a terme de forma decidida i valenta l’aposta per l’arxiu municipal, així com van donar les gràcies a l’Ajuntament actual per fer la difusió del treball realitzat.

També vull agraïr a Nati Castijón per la seva sensibilitat i reconeixement a la feina feta al demanar-li a l’Alcalde que, com a Regidora impulsora de tot el descrit, formés part de la foto de grup.

És curiós com l’actual Ajuntament, que sempre presumeix de tenir la mà estesa, ha fet la difusió d’aquesta fita tan important per al municipi i del propi acte de presentació, obviant molta informació, sense pensar que les coses es fan quan es fan, i això no es pot esborrar, només faltaria!

Us deixo l’enllaç al web de l’Ajuntament de Calafell:

Convençuda que els lectors són persones amb criteri i capacitat d’opinió, deixo així l’escrit. Que cadascú en tregui les seves conclusions.

Teresa Cumplido.
Regidora del PSC

3 comentaris:

  1. Quina mà estesa? Tot el que funcionava s'ho carreguen, i si no l'hi carreguen el mort a un dels seus intentant posar-li un vestit a mida. Dit d'un altra manera posen als seus al capdavant i que en la majoria dels casos el màxim coneixement que tenen del tema o assumpte és el que els explica el regidor/a, tècnic/a o alcalde que els ordena posar-se al capdavant si com si. I sinó temps al temps

    ResponElimina
  2. Jo recordo que es va mencionar a l'anterior consistori per part de l'actual

    ResponElimina
  3. Queda claríssima aquesta nova manera de fer política... mira que és fàcil col·laborar i parlar... però amb aquesta gent sembla impossible... i més, veient com expliquen aquest cas, que ho deuen fer tot igual.

    Perden oportunitats, això està clar. I tenen "yoyitis", això també està clar.

    Per ara recullen fruits.. a veure què fan per ells mateixos...

    ResponElimina