dilluns, 21 de maig del 2012

22-M, Vaga a l'educació!


Les universitats públiques porten anys patint molt directament la contenció de la despesa pública en un període de creixement. Les administracions, autonòmica i central, no han actuat amb responsabilitat i s’han produït grans canvis sense cap tipus de planificació i compromís. D’altra banda, continua sense fer-se el debat sobre el model d’universitat que la societat catalana vol i necessita.

Paral·lelament, les universitats han incrementat la seva producció científica d’una manera notable amb un finançament molt inferior als països del seu entorn.

En aquest context, ja complicat, els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2012, juntament amb el Reial decret-llei 14/2012, la Llei de Pressupostos de la Generalitat i la Llei d’acompanyament, impliquen una agressió sense precedents a la universitat pública.

A la dràstica pujada dels preus públics, s’hi afegeix un descens considerable de les beques i ajudes a l’estudi, junt amb els anunciats canvis que endureixen els criteris acadèmics per a la seva obtenció: tot plegat expulsa literalment de la universitat pública milers de joves.

En aquestes condicions desapareixeran graus i, sobretot, màsters a causa de la disminució considerable de la demanda. Es tracta d’una situació del tot previsible per l’alt índex de desocupació i de salaris precaris. Des de l’entrada en vigor de la LRU, la universitat pública s’havia convertit en un element central per a la cohesió social incorporant-hi els fills de la classe treballadora. La universitat pública és un dels pilars fonamentals del nostre estat del semibenestar, i exerceix un paper fonamental en el que hauria d’esdevenir l’educació acadèmica d’un esperit crític i emancipador.

L’augment del 33% de la dedicació docent en el PDI funcionari sense un “sexenni actiu” suposarà, a més, una retallada de plantilles i la condemna a no poder investigar a una part important del PDI.

El Personal d’Administració i Serveis està patint la privatització de nombrosos serveis, i veurà a més l’aparició de consorcis que, amb el descens de les plantilles de PDI, l’afectaran indirectament atès que l’aplicació del decret obre la porta a l’eliminació titulacions, centres, departaments i fins i tot d’universitats.

Així mateix, la retallada del 25.5% en R+D+I afectarà directament les plantilles d’investigadors, posant en perill molts projectes i centres d’investigació.

Per tant, penses que ens sobren motius per a una vaga general d’universitats el 22 de maig? Què hi has de dir?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada