dilluns, 17 de setembre del 2012

Rèquiem per un Eucaliptus catalogat


En la passada legislatura es va aprovar un catàleg de l'arbrat per protegir una vintena d'exemplars importants i d'interès en tot el municipi. La majoria eren en sòl públic, però alguns estaven en terrenys privats. Aquest és el cas de l'immens Eucaliptus situat al carrer Miño. Aquest arbre de considerables dimensions era un exemplar únic de la seva espècie en el municipi, per això es va catalogar. Avui, dos anys més tard, l'eucaliptus és mort. ¿Per què? ¿Com permet això l'alcalde? Ell que s'erigeix en defensor a capa i espasa de les espècies arbòries protegides del municipi... ell que ens va fer plantar un margalló a la carretera C-31 per que, durant les obres, se n'havia arrencat un... ¿què pensa fer, ara?


L'exemplar d'Eucaliptus tenia un diàmetre de tronc d'uns cinc metres, amb això s'intueix l'edat avançada que podia tenir... i es situava just al costat d'un altre exemplar de dimensions menors que, sembla, continua viu. Com es veu, l'aspecte del tronc és totalment pelat, igual que les branques, ha perdut tot el fullatge. Potser està malalt, però la finca té la seva història urbanística i sospitem que es tracta d'un cadàver de l'especulació urbanística que, encara, apreta a Segur.


L'exemplar es sitúa en una finca en la que hi havia una llicència per a fer dos blocs de pisos, concedida amb l'anterior Pla General, que va caducar per la no execució per part de la propietat. Durant el procés de revisió del POUM, es va catalogar l'exemplar d'eucaliptus, sense rebre cap al·legació. Una de les propostes del nou POUM va ser fixar un Pla de Millora Urbana (PMU Miño) que fixava la cessió d'aproximadament la meitat del solar com a equipaments, protegint la zona on s'implantava l'exemplar, i reduïnt de forma important l'edificabilitat del solar, respecte el projecte que havia obtingut llicència i havia caducat.


La propietat, conscient, llavors, del perjudici econòmic que podia ocasionar-li tal minva d'aprofitament, va entrar amb cel·leritat la sol·licitud d'una nova llicència, denegada per l'Ajuntament en l'anterior mandat d'acord amb la protecció que preveia el catàleg de l'arbrat de l'exemplar d'Eucaliptus. Sabem que la propietat ha posat un contenciós a l'Ajuntament per haver denegat la llicència i l'ha perdut, en primera instància. Però, el resultat és que l'Eucaliptus és mort. ¿Potser algú ha pensat que mort el gos s'ha mort la ràbia? Però fets com aquests haurien d'aixecar les ires dels ciutadans sensibilitzats amb el medi ambient i la protecció de l'arbrat, especialment el que està protegit i catalogat! Esperem que això sigui així i que l'Ajuntament actuï si, com sembla, l'Eucaliptus ha estat "assassinat" per la pressió urbanística, encara.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada