dimecres, 13 d’agost del 2014

Falsa promesa laboral?


Des de fa ja sis anys i degut a la situació crítica econòmica que viu el nostre país, la principal preocupació dels ciutadans és la feina. Les mesures insensibles de retall i austeritat proposades pels governs central i autonòmic, lluny d’estimular la nostra economia, estan sent un fre per a la seva reactivació. Ja s’ha demostrat, sobradament, que la manca de polítiques d’incentiu econòmic té com a conseqüència la no creació de llocs de treball. Aquests dies ha sortit el president Rajoy als mitjans comunicant que la recuperació econòmica ha arribat per instal·lar-se. Potser hagi arribat al sistema macroeconòmic i de mercats però el que està clar és que les famílies no han notat cap millorar en la seva situació econòmica.

Tots els sectors econòmics i socials demanaven reformes, reformes per tal de millorar la nostra situació amb l’esperança d’avançar i sortir el més aviat d’aquesta situació que ofega sense concessions a milions de famílies al nostre país. Algunes d’aquestes reformes es van presentar per part del govern de l’estat, com per exemple la reforma laboral que, lluny d’ajudar, va provocar la destrucció massiva de milers de llocs de treball. La reforma laboral junt amb la reforma financera, la reforma de les administracions públiques, la sanitària, són cortines de fum, excuses per implantar una ideologia de dretes que només afavoreix a aquelles famílies que més tenen i menys necessiten. S’està obrint un gran abisme entre classes socials. Els rics cada vegada són més rics i els pobres cada vegada tenen menys.

Des de retallades, passant per privatitzacions i arribant a reformes retrògrades, aquest és el trist panorama que, dia a dia, vivim els ciutadans del nostre país. Tot i això, l’única voluntat dels governs és eixugar el deute, sense contemplacions.

Com afecta aquesta situació tan angoixant al nostre municipi? A Calafell, l’escenari és molt similar i no ens salvem de la dificultat i de la desesperació. El nostre equip de govern va obrir l’exercici pressupostari d’enguany anunciant en roda de premsa la creació municipal de 100 llocs de treball per tal d’ajudar a pal·liar les dificultats de les famílies calafellenques.

Programes de creació d’ocupació com el Calafell Crea havien de crear 39 llocs de treball, segons titulars als diaris, i la resta vindria de l’adhesió a convocatòries de subvencions principalment del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya.

Què hi ha de cert en tota aquesta promesa?

Calafell Crea és una iniciativa del govern molt legítima però que, lluny de crear 39 llocs de treball a persones amb un perfil de difícil inserció i amb mínims formatius, que són els perfils majoritaris de persones apuntades a la nostra borsa de treball i aquells que realment necessiten la feina, es creen 10 llocs de treball per a persones amb un nivell formatiu alt i que van ser ocupats per persones de confiança de l’equip de govern.

Al mes de maig d’aquest any, del centenar de llocs de treball que el govern va comprometre’s, només s’havien aconseguit cobrir 36 contractes amb un total de 8 projectes diferents. A dia d’avui, i quan només falta un trimestre per finalitzar l’any, i amb tots els projectes ja pràcticament iniciats, no disposem de la informació necessària per poder afirmar o no si els objectius del govern en matèria d’ocupació s’arribaran a complir. Nosaltres ho dubtem molt degut a que dintre del centenar de llocs de treball, el govern incloïa també els programes de formació, no només d’ocupació. És a dir, que de les 100 places anunciades, moltes eren de programes de formació, no d’ocupació i això se li diu fer trampes i jugar amb la intel·ligència dels ciutadans. Formació no és ocupació i els contractes laborals, la majoria no sobrepassen els sis mesos de duració. Caldria mirar de donar certa continuïtat a aquestes altes laborals ja que sinó el problema s’eternitza.

Dubtem més encara si tenim en compte que l’equip de govern fa coses com revocar parcialment subvencions ja atorgades. Deixen de cobrir llocs de treball en programes de col·laboració social o quan en el procés de selecció, fet per recursos humans, deixen de cobrir places per no trobar candidats que puguin “reunir el perfil competencial requerit”. Això vol dir que en tot Calafell no han trobat persones per cobrir un lloc de treball de peó per un programa de manteniment d’espais públics. El govern ens va donar la seva justificació per deixar vacants els llocs de treball demanats. Nosaltres la respectem però no la compartim perquè encara hi ha més.

També van renunciar a 100.000€ d’una subvenció demanada per formar 40 persones en diferents cursos, perdent la possibilitat de formar a més de 20 persones amb l’argument de no poder acabar les formacions abans de l’estiu i no tenir la possibilitat de fer les contractacions obligatòries durant els mesos estiuencs. Però quin és el veritable motiu? Que si no els troben feina durant l’estiu no podran complir amb els percentatges d’inserció laboral que demana la Generalitat. I si no poden justificar la quota d’inserció el departament de treball això ho tindrà en compte de cara a properes subvencions

Arribarem al centenar de llocs de treball promesos durant el 2014? Les famílies de Calafell estan passant moments molt difícils i aquesta pregunta seria molt important que es pogués contestar ja que donaria un cop d’aire fresc i d’esperança per aquelles persones que fa temps que es troben aturades, que ja no cobren cap tipus de prestació i busquen feina desesperadament. Esperarem els titulars als diaris que ens acabin de confirmar el que aquí avui exposem i esperem que sigui aviat. Els ciutadans necessitem dels governs notícies realistes i esperançadores en matèria d’ocupació ja que l’atur és el principal problema de les famílies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada