dijous, 10 de setembre del 2015

Catalans, no ens dividim! Manifest socialista per l'Onze de Setembre de 2015



Un any més, aquest Onze de setembre els ciutadans de Catalunya celebrarem la nostra festa nacional amb la voluntat de construir una Catalunya més lliure i plena, més justa i solidària, més honesta i lliure de corrupció, i especialment atenta al benestar de tots i cadascun dels seus ciutadans i ciutadanes. Però aquest propòsit urgent i necessari, que en els darrers anys ha avançat amb més o menys dificultats tindrà una rellevància especial a causa de la convocatòria d’eleccions anticipades al Parlament de Catalunya i els termes en què les forces de govern les han plantejat. El que està en joc és molt i volem cridar tots els catalans i catalanes a reflexionar-hi.

Des del seu naixement la força del catalanisme com a corrent polític ha estat la seva capacitat de representar la nació sencera més enllà dels sentiments d’identitat individuals i de la intensitat d’aquests. Aquesta capacitat inclusiva té un doble valor, d’una banda inutilitza qualsevol intent intern de dissolució i d’una altra ha permès l’establiment d’un ampli consens social entorn de qüestions cabdals de la construcció nacional: l’autonomia política i el règim estatutari, la llengua, l’educació i la cultura, la cohesió social.

Tanmateix, la convocatòria d’aquestes noves eleccions anticipades suposa la culminació d’una deriva començada en els darrers anys que vol situar el centre de gravitació del catalanisme en un altre lloc. Una part del catalanisme ha renunciat a representar la nació en la seva completitud i d’això n’ha resultat una fractura que, amb independència de les mides dels blocs resultants, debilita
Catalunya tot i abocant-la perillosament a una política de fronts. Nosaltres afirmem que l’única força de Catalunya està en la unitat, en l’amplitud que el moviment catalanista aconsegueixi abraçar.

Certament, el que passa no és casual. En aquets darrers anys les polítiques del Partit Popular, tant al govern com a la oposició, han mostrat una agressivitat contra Catalunya desconeguda des de la restauració de l’autonomia. Han buscat deliberadament debilitar Catalunya, atacar la seva llengua i impossibilitar l’aplicació de l’Estatut votat pels catalans i les catalanes.

Tanmateix, i malgrat aquests greuges, el PSC no pot participar en una estratègia, que amb independència del resultat en les properes eleccions, sols afebleix el projecte nacional conduint-lo a un carreró sense sortida.

No hi ha sortida als problemes dels catalans i de Catalunya sense un nou marc d’acords amb la resta dels pobles d’Espanya. Probablement és un camí difícil, però hem viscut circumstàncies molt pitjors en les quals la determinació de molts ciutadans han permès reeixir. Hem de confiar en la nostra força, al capdavall és l’únic camí possible, democràtic i que permet conservar la nostra unitat. No hi ha ingenuïtat en aquesta convicció, ni encara menys quietisme o conservadorisme, és la ressonància de les veus i l’acció dels patriotes que ens han precedit. En el moment que la possibilitat d’un nou pacte constitucional s’obri, caldrà recuperar la unitat catalana per mantenir dins del consens catalanista la immensa majoria del nostre poble, també aquells sectors que per raons identitàries o polítiques mostren una posició més freda davant la quüestió nacional, i sols així tindrem la força necessària per avançar.

La nostra posició és federalista. Som federalistes espanyols i federalistes europeus, perquè creiem en la col·laboració entre els pobles i no en la confrontació i la competència destructiva. L’experiència europea dels darrers segles és prou eloqüent. Estem convençuts que si Catalunya va perdre les seves llibertats nacionals ara fa tres-cents anys en el marc d’una guerra europea i espanyola en la època de la supremacia de la raó d’Estat, en els moments actuals on es fa necessari imposar la raó de la ciutadania expressada democràticament, sols l’èxit del procés de
construcció europeu, en el que una nova Espanya democràtica i reconciliada amb el seu caràcter plurinacional tingui un paper actiu, seran garantia completa de les nostres llibertats nacionals i civils, és a dir de les llibertats dels ciutadans i les ciutadanes de Catalunya en tant que catalans i europeus.

El federalisme no sols no és una quimera sinó l’única sortida democràtica als greus problemes que avui enfronta Catalunya com tot el continent. No hi ha cap drecera que no sigui una pura il·lusió, Catalunya sols superarà la crisi econòmica i social, i trobarà un espai definitiu de reconeixement nacional en el marc d’una Espanya i una Europa federals per les que cal treballar avui més que mai.

Ciutadans i ciutadanes de Catalunya, celebrem la nostra festa nacional entorn a la senyera i el nostre himne. Reflexionem en aquesta hora difícil sobre els camins que tenim davant, i evitem la
divisió que ens pot afeblir.

Afirmem, avui més que mai, el nostre patriotisme en la fermesa de les nostres conviccions i en l’amplitud d’un sentiment compartit per tots els integrants de la nació que és necessari preservar.

Visca Catalunya!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada