divendres, 19 d’agost del 2016

Manifest de la Coordinadora Calafell amb motiu del tall de la carretera per reclamar la fi del peatge a la C-32


Calafell, la comarca del Baix Penedès i els pobles de la comarca del Garraf, compartim una problemàtica de mobilitat molt important. El peatge de l’autopista C-32 penalitza els nostres desplaçaments, la nostra economia, el nostre atractiu turístic i la nostra competitivitat. I no és solament per ser un dels peatges més cars d’Europa, en termes de preu per quilòmetre, sinó perquè no existeix cap alternativa.

Una part molt destacada del problema és que la C-31, l’única opció gratuïta que tenim per la costa, no admet cap ampliació ni desdoblament, si no és al preu d’una destrossa brutal del nostre territori. Una destrossa que, fins i tot si a algú se li passés pel cap, és del tot inviable.

És més, l’existència d’aquest peatge tan car i tan injust ha saturat la carretera que avui tallem, tot provocant un col·lapse i una sinistrabilitat que no difereixen gaire dels que es produeixen a la N-340, tot i tenir menys anomenada.

I per això diem prou. Prou a aquesta situació tan perjudicial. Prou a aquesta situació tan injusta. Prou a aquesta discriminació, que patim mentre a altres indrets de Catalunya es busquen i es troben les solucions més adients.

I afirmem, amb tota la rotunditat, que no hi ha altra solució que rescatar la concessió i alliberar el peatge de la C-32. Som conscients que el cost econòmic  és elevat, però també diem que no és de rebut que els costos, els econòmics, els de seguretat i els de tota mena, els continuem pagant nosaltres, els habitants d’aquest territori maltractat i perjudicat.

El govern de la Generalitat no ha estat capaç, a data d’avui, ni tan sols d’informar-nos del cost del rescat. Bé, ha fet una estimació del cost de rescatar la totalitat de l’autopista, inclòs el tram del nord de Barcelona. Però això no deixa de ser un engany, un càlcul per fer la suma grossa i mirar de fer creure que el rescat no pot assumir-se.

Nosaltres diem que la problemàtica de la C-32 a la comarca del Maresme no és la mateixa que patim nosaltres. Que les alternatives, allí, són més nombroses i que l’efecte del peatge sobre la competitivitat territorial no és tan acusat.

És més, la C-31 sud ha estat declarada via urbana per resolució del Parlament de Catalunya, a diferència del tram nord. Una decisió que el govern de la Generalitat està desoint, perquè significa que això és un carrer i per un carrer no s'hi pot fer passar l'actual volum de trànsit. Menys d'un trànsit que majoritàriament no és local. I no escolten per defugir d'actuar.

Amb la màxima solidaritat cap als habitants del Maresme, nosaltres tenim un altre problema i volem solucions per resoldre’l. De fet, volem l’única solució possible i la volem immediatament.

No ens podem estar de recordar que també ens perjudica, i no poc, la situació de la N-340, que ja porta mesos de mobilització al voltant del Pacte de Berà i les protestes de les Terres de l’Ebre. La N-340 és avui més lenta que quan els romans transitaven per la Via Augusta... Tampoc podem oblidar el mal funcionament del servei de Rodalies, impropi ja no del segle XXI, sinó del segle XIX, quan es va inventar el ferrocarril.

Sovint es diu que el Baix Penedès és una comarca privilegiada pel que fa a les comunicacions. Però no hi estem d’acord. No podrà ser privilegiada mentre les seves comunicacions es basin, fonamentalment, en un sistema de peatges caríssims sense alternativa, i en un servei de transports públics del tot irrisori.

Però avui la reclamació és la de la C-32. La de l’aixecament de les barreres i l’alliberament del peatge. Si hi ha descomptes o bonificacions que poden aplicar-se demà mateix, benvinguts siguin. Però només serà un pedaç, un remei a curt termini, mentre no s’adopta la solució definitiva.

El govern de la Generalitat ha de prendre decisions i no pot trigar més a prendre-les. Ha de mobilitzar els recursos legals i econòmics que calgui, perquè aquest problema ens toca a nosaltres directament, sí, però és també un problema de país. Ens afecta a tots els catalans; a nosaltres en primer lloc, però a tothom.

Nosaltres no defallirem i continuarem amb les mobilitzacions fins assolir l’objectiu que tots els que som aquí compartim. Fora els peatges! Endavant amb una mobilitat segura i raonable!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada