dissabte, 22 d’abril del 2017

Resum del Ple de l'Estat de la Vila


Aquesta tarda, s'ha celebrat el primer ple de l'estat de la vila que regula l'article 29 del nou ROM de l'ajuntament de Calafell, aprovat per unanimitat dels grups municipals, fa uns mesos. Era el primer cop que es feia i el format ha estat novedós, també. Ha començat obrint el ple l'alcalde de Calafell, Ramon Ferré. Seguidament, tots els grups municipals han tingut 10 minuts llargs d'exposició. un cop acabat aquest torn, s'ha donat veu al públic per a fer intervencions sobre temes d'interès municipal. S'ha obert un nou torn d'intervenció dels grups, en rèplica a les exposicions fetes amb anterioritat i, finalment, ha tancat l'alcalde, amb una intervenció de 5 minuts més.

L'alcalde ha obert aquest ple, amb una intervenció basada en 4 grans apartats:

Estabilitat política.

Davant la dificultat que suposa ajuntament amb tants grups municipals i un regidor no adscrit, l'alcalde ha manifestat que l'inici de legislatura ha estat molt difícil. El pacte d’investidura era l’únic possible i la situació política de govern en minoria ha obligat a la recerca del consens i del diàleg amb les diferents forces polítiques. Ha agraït l'esforç fet per la majoria de grups, uns més que d'altres, per a arribar a acords. Els equilibris i acord amb diferents forces han permès aprovar la investidura, dues modificacions d'ordenances i dos pressupostos. Molts acords s'han près per unanimitat, sobretot els projectes importants (ROM, Reglament PC, Ordenança Tinença animals, PAES, ...). Però, per damunt de tot, l'alcalde ha destacat que s’ha aconseguit l’estabilitat política, aconseguint avenços importants pel municipi, tot i la inèdita situació política al Consistori.

Més transparència i proximitat al ciutadà.

En aquest apartat, l'alcalde ha destacat que s'ha passat del suspens a l’excel·lent en transparència en la WEB municipal, aconseguint dos segells consecutius de l’Infoparticip@, amb un 94% de transparència, atorgat per la Universitat de Barcelona. Amb la posada en marxa de la Participació Ciutadana, amb l'aprovació del reglament, fa poc, l'objectiu és arribar al 100%, en aquests indicadors, l'any vinent. La web municipal ofereix, ara, informació plural, amb opinions de tots els grups.

L'alcalde ha destacat que ja s¡està treballant amb una web més interactiva i accessible. També ha destacat que hi ha més de 5.000 seguidors a Facebook i més de 2.000 a Twitter, en les xarxes socials de l'ajuntament de Calafell. Però, allò que ha caracteritzat el primer any i mig de govern ha estat la màxima proximitat al ciutadà, amb l’alcalde a la ràdio i l’alcalde al carrer. Més de 600 persones han passat pel sofà per a fer propostes, amb un 60% d'eficàcia en la resposta.

L'alcalde ha recordat que la legislatura va començar amb la supressió dels protocols, en els actes que organitza l’ajuntament. "Ja no es reserven cadires ni llocs d’aparcament pels regidors, en els actes", ha dit. Finalment, ha recordat que la proximitat al ciutadà ha suposat l'ampliació de la plantilla de la Policia Local, fet que ha dut una reducció del 4% dels delictes. Amb més agents de proximitat i més mediació, s'han resolt més conflictes i s'ha reduït el Top manta, entre d'altres.

Calafell.tv, la ràdio que es veu.

El batlle ha dit que havia heretat una ràdio en decadència, gairebé, a punt de tancar portes. Se li ha donat una nova direcció, reforçant la plantilla i motivant els professionals. S'ha augmentat un 1.000% els ingressos en publicitat i més de 3.000 persones escolten Calafell Ràdio.

Però, a més, s'ha creat Calafell.tv, una nova fórmula de televisió per internet. Es donen en directe els plens per streaming, recordant que, fa uns anys, no es radiaven. Al nou mitjà s'estan fent programes de promoció del municipi (restaurants, personatges, entitats, esports,...) i més difusió de les activitats culturals i socials del municipi. També, ha destacat que, aviat, la remodelació de l'estudi Ferran Rodríguez, permetrà emetre més programes en directe. Finalment, s'ha congratulat dels primers reportatges de Calafell.tv i les primeres videonotícies.


Administració més eficient.

En aquest any i mig, s'ha treballat per a aconseguir espais millor adequats, sense barreres arquitectòniques, com la nova sala de plens. Pràcticament, l'únic edifici en el què hi han barreres arquitectòniques és el de l'antic ajuntament. S'han unificat els serveis territorials (Urbanisme, Medi Ambient i Via Pública) i s'ha ampliat els espais d’atenció social.

En matèria de Serveis Socials, l'alcalde ha posat l'accent en el banc d'aliments, que no estava regulat ni constava a la Generalitat. Per ell, passen 848 famílies i 2.370 persones, amb un promig de 15 kilograms mensuals per persona. També, s'ha elaborat un Protocol de pobresa energètica, amb l'empresa Sorea. En els centres oberts han passat més de 150 nens i nenes, durant estiu i hivern. S'han regulat els protocols d’actuació en l’atenció a les persones necessitades.

S'han centralitzant els serveis d’ocupació, al VilarencZenit, donant lloc a 14 empreses i aconseguint una rebaixa del 3% de l’atur. S'ha reduït els lloguers i s'han aprofitat millor els espais municipals existents. Aquest any, es remodelaran les dependències de Segur, per a millorar l’atenció al ciutadà. S'està reorganitzant els departaments i s'ha posat en marxa els expedients digitals i la signatura electrònica. També, s'ha implantat un nou sistema de videoactes de plens i comissions.

Ja s'està treballant en la municipalització de serveis i ampliant l’empresa municipal CEMSSA. S'ha reduït l’endeutament municipal, del 88% al 82%, baixant IBI un 10%. L'alcalde ha destacat que, dins d'aquest mateix any, s'aconseguiria estar per sota del 75% d'endeutament, cosa que permet tenir beneficis fiscals importants i de gestió del personal de l'ajuntament. Però, en aquest any i mig, a més, s'ha hagut de pagar l’expropiació de la plaça de braus (1’7 M€) i l’IVA de l’Esplai. Finalment, en aquest aspecte, s'ha posat un nou repte: Impulsar, a nivell intern, el treball sobre mapes i GIS municipal (per a tenir més dades de la gestió i millor resposta al ciutadà).

El portaveu del Grup Municipal del PSC, Miguel Ángel Perín, ha destacat la planificació estratègica del municipi, completant la xarxa d’equipaments sanitaris (nou CAP de Segur), acabant el nou centre de dia a la Masia de La Sínia i completant la xarxa d’equipaments educatius (nou INS La Talaia, nou Mòdul d’Horticultura i consolidació de l’Escola Vilamar). També s'està intentant reobrir la llar d’infants del Petit Príncep, a Calafell Parc. Es milloraran els centres educatius existents (reformes escoles, patis, ombres, pissarres,...) i es milloraran els aparcaments (Ginesta, Mossèn Cinto i Vilamar). També s'està projectant l'adequació dels patis i un nou pavelló a l'INS Camí de Mar. 

Però, sobretot, ha destacat la construcció de les dues biblioteques, al Poble i al Port de Segur. Finalment, també ha comentat que s'està obrint més centres cívics (al Bolavà i al Port, projectant el de Valldemar), amb un nou espai jove, a Segur. Perín, ha comentat que s'estan millorant les instal·lacions esportives (Camp de Futbol, nou gimnàs, pavelló J. Ortoll) i completant el Pla de Barris: carrer Jesús, carrer Major, carrer de Mar,... . També ha dit que, a l'inici del mandat, el Pla de Barris estava executat un 30% i l'objectiu és arribar al 100% l'any vinent.

En el darrer torn, l'alcade Ramon Ferré ha destacat com a reptes de futur la posada en marxa de la Participació Ciutadana, amb projectes estratègics a cada un dels barris. Però, també ha destacat que el govern s'està plantejant demanar un Pla de Barris per La Platja, amb un projecte del sector que va del carrer Sant Pere a la Carrerada d'en Ralet, si la Generalitat treu una nova convocatòria de la Llei de Barris.

Si vols veure complert el ple de l'estat de la Vila, us oferim l'enllaç de Calafell.tv on el podeu seguir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada